søndag den 8. september 2013

Hjemmelavet tomatketchup med spræl i


 
Hjemmelavet tomatketchup med spræl i

Dyrker mine egne tomater, og har mange af dem i år, til denne ketchup har jeg brugt hovedsaligt cherrytomater, men skulle hilse og sige det bliver den ikke dårlig af, paprika og æblerne er også fra min egen have, og det er jo bare med og udnytte alt det frugt og grønt man har, eller er al den tid man har brugt på haven jo nærmest forgæves.
Jeg bryder mig ikke om den søde klister købe-ketchup og spiser den aldrig, så kan jeg lige så godt dyppe i sukker.
Så her er min ketchup fyldt med en masse frugt, lidt grønt og en gang sprælske krydderier, hvis man vil have den stærkere kan man jo bare spæde den op med mere chili.

Denne ketchup har så mange smage i sig at man aldrig vender tilbage til købe-ketchup igen, jeg gør i hvert fald ikke.
 

1 kg friske tomater
200 g. æble i tern
2 nektariner i tern
1 stort eller 2 små groft hakket løg
1 stor eller 2 små stilk groft hakket bladselleri
1 halv mild paprika eller peberfrugt (rød)
3 spsk olivenolie
1 grofthakket tommelstort stykke ingefær
5 fed hakket hvidløg
1 finthakket chili (gerne stærk)
1 håndfuld basilikum blade
stilkene fra basilikum
1 spsk knust koriander
¼ tsk. knust nelliker
1 tsk. friskkværnet peber
groft salt
1 dl rødvinseddike
4 dl. Koldt vand
1 dl. æblecidereddike
150 g brun farin
Evt. atamon

Fremgangsmåde:

Hæld olien i en stor gryde og tilsæt løg, bladselleri, ingefær, hvidløg, chili, basilikumstilke, korianderfrø, nellike, salt og peber. Lad det simre ved middel varme i 10 minutter, mens der røres en gang i mellem, indtil løgene er bløde, aromatiske og søde i smagen. Tilsæt tomater, æbler og nektariner samt 4 dl koldt vand, bring ketchuppen tilbage til kogepunktet. Lad ketchuppen simre indtil dens volumen er reduceret til ca det halve.

Tilsæt basilikumbladene og kør ketchuppen grundigt med en stavblender eller lignende. Hæld kechuppen gennem en si to gange for at få en perfekt blank og homogen væske. Hæld ketchuppen i en ren gryde og tilsæt eddike og sukker. Sæt gryden over en middel varme og bring den til simren. Lad ketchuppen reducere til den har din foretrukne ketchupkonsistens. Smag til med salt.
Tag gryden af og tilsæt evt. atamon.

Hæld den meget varme ketchup på steriliserede flasker og luk dem lufttæt til.